Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS și 2K Telecom, ofertanți pentru licențele de telefonie

Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS și 2K Telecom, ofertanți pentru licențele de telefonie
Publicat: 14/08/2012, 14:04
Actualizat: 27/03/2019, 14:44

Operatorii Orange România, Vodafone România, Cosmote România, RCS&RDS și 2K Telecom au depus, luni, oferte în cadrul licitației pentru licențele de telefonie mobilă, care vor permite introducerea serviciilor 4G, au declarat pentru Mediafax surse din piața telecom.

Calculată după costul depornire al licențelor, valoarea licitației depășește 700 milioane de euro.

Documentele vor fi analizate până luni, 20 august, pentru ca licitația propriu-zisă să înceapă la data de 10 septembrie, iar rezultatul să fie anunțat în luna ocombrie.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat, marți, că primit cinci oferte în cadrul licitației pentru licențele de telefonie mobilă.

„Până luni, 13 august, data limită de depunere, ANCOM a primit 5 candidaturi de participare pentru cea mai mare licitație de spectru organizată în România, în cadrul căreia sunt puse la dispoziția celor interesați benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1.800 MHz și 2.600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicații mobile în perioada 2013-2029”, se arată într-un comunicat al instituției.

Comisia de licitație va analiza documentele de calificare depuse și va anunța până cel târziu la data de 20 august care sunt operatorii care vor participa la licitație, se mai spune în comunicat.

În cadrul licitației vor fi acordate două tipuri de licențe: pe termen lung (15 ani, valabile până în aprilie 2029) și pe termen scurt (1 an și trei luni, valabile până în aprilie 2014).

Pentru licențele pe termen lung, ANCOM va scoate la licitație 42 de blocuri pereche de câte 5 MHz, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1.800 MHz și 14 în banda de 2.600 MHz, precum și 3 blocuri nepereche de câte 15 MHz în banda de 2.600 MHz. Aceste licențe se vor acorda cu începere de la 6 aprilie 2014.

Pentru licențiere pe termen scurt, ANCOM va scoate la licitație 10 blocuri pereche de 2,5 MHz în banda de 900 MHz și 6 blocuri pereche de 5 MHz în banda de 1.800 MHz, care sunt în prezent folosite de Orange și Vodafone.

Prețul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern.

Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preț minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1.800 MHz și 4 milioane per bloc pereche și 3 milioane pe bloc nepereche în banda de 2.600 MHz.

Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro în banda de 900 MHz și 0,8 milioane în banda de 1.800 MHz.

Cei trei operatori de telefonie mobilă prezenți pe piață – Orange, Vodafone și Cosmote – utilizează în prezent aceste frecvențe, mai puțin cea din banda 2.600 MHz, care permite introducerea de servicii telecom din generația a patra (4G).

Benzile de frecvențe cuprinse între 880 și 960 MHz sunt utilizate de Cosmote, Orangeși Vodafone pentru furnizarea de servicii de telecomunicații de generația a doua (2G) prin tehnologia GSM.

Primele două licențe 2G au fost câștigate la finele anului 1996 de companiile care funcționează în prezent sub denumirile Vodafone România (fost Mobifon) și Orange România (fost Mobil Rom) și au expirat la 31 decembrie 2011. Fiecare din cei doi operatori a achitat 75 milioane de dolari (în două tranșe) pentru utilizarea licenței în ultimii 15 ani.

La finele anului trecut, Guvernul a decis să prelungească perioada de valabilitate a licențelor 2G cu un an, până la 31 decembrie 2012. Taxa de prelungire a licențelor a fost de 6,4 milioane de euro pentru fiecare operator.

A treia licență 2G este operată de Cosmote România (fost Cosmorom) și expiră la 5 aprilie 2014. Operatorul a achitat 53 milioane de dolari (în două tranșe) pentru utilizarea licenței.

Cei trei operatori furnizează servicii 2G și în benzile de frecvențe cuprinse între 1.710 și 1.840 MHz.

Vodafone și Orange mai dețin drepturi de utilizare a frecvențelor și în banda de frecvențe de 2.100 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicații mobile de generația a treia (3G) prin intermediul tehnologiei UMTS.

Cele două licențe 3G au fost acordate în anul 2005, prin procedură de selecție comparativă și au o valabilitate de 15 ani. Taxa de licență s-a ridicat la 35 milioane de dolari, pentru fiecare operator.

Celelalte două licențe 3G în banda de frecvențe de 2.100 MHz au fost acordate la începutul anului 2007, pentru o perioadă de 15 ani, tot în urma unei proceduri de selecție comparative, operatorilor RCS&RDS și Telemobil.

Controlat de grupul France Telecom, Orange România este liderul pieței locale de telefonie mobilă, iar Vodafone România este parte a grupului britanic de telecomunicații mobile Vodafone și ocupă poziția a doua în clasament.

Al treilea jucător de profil este Cosmote România, o divizie a grupului elen Cosmote, controlat de OTE (Grecia). Grupul Cosmote controlează și Telemobil.

RCS&RDS deține o infrastructură de telecomunicații pe suport de fibră optică și acoperă cu servicii de cablu TV, internet, telefonie fixă și mobilă peste 200 orașe. Compania este controlată indirect de către omul de afaceri Zoltan Teszari.

Înființată în anul 2000, 2K Telecom și-a început activitatea în domeniul telecom ca furnizor de bucle locale și acces la Internet. Operatorul a devenit membru al grupului Asesoft în 2005. Afacerile 2K Telecom au însumat 59,9 milioane de lei în 2011, de la 46,4 milioane de lei în urmă cu un an.

Societatea este controlată de Alexandru Ghiță – 67,12% (fratele omului de afaceri Sebastian Ghiță), Vasile Domente – 8,05% (unchiul lui Sebastian Ghiță) și Vasile Radu – 24,83%.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
China anunță că a construit o armă similară cu Steaua Morții din „Războiul Stelelor”